Kalmus József

Apja és idősebb bátyja is tanult zenészek (hegedű, szaxofon) voltak. Bátyja jelenleg is aktív zenész. Idősebb bátyja (Pál) gyermekei szintén folytatnak zenei tanulmányokat.
Kalmus Józsefnek semmilyen zenei képzettsége nincs, de öröklött muzikalitása segítségére volt abban is, hogy megtanuljon önnön erejéből egy kicsit szaxofonozni és dobon játszani.

Főbb állomások a zenei pályán:
1972: Ki? Mit? Tud? Országos középdöntő
1972: Táncdalfesztiválon önálló előadó, ahol a Bágya-Szécsi "Féltéknység" c. dalát adja elő.
1972 őszén a megalakuló és később rendkívüli népszerűséget élvező "M7" popegyüttes alapító tagja.
(Az "M7" itthon és külföldön olykor Zalatnay Saroltával is turnézik.)
Az "M7" 1979 után már kevésbé működik.
1981: Oxigén nevű formációval Skandináviában ún. vendéglátós alkalmazásban zenél mint énekes, szaxofonos '83-ig. (A honvágy hajtja haza.)
1983 őszén megalakul Magyarország első és talán egyetlen "New Romantic" stílusú együttese, melyben szerzőként is közreműködik. Ezzel az együttessel lemezt készítenek "Rabolj el!" címen 1985-ben. A Nino együttes úgy dönt, hogy '87-ben vendéglátózásra cserélik az itthoni bizonytalan kilátásokat. Pár hónap után rájönnek, az együttműködés továbbiakban nem működik.
1990: tagja lesz a "Cosmos Factory" nevű formációnak, amely szintén Skandináv területen működik, mint utánjátszó zenekar.
'92-ben hazatér és egy véletlen telefonbeszélgetés kapcsán Felkai Miklóstól, az ismert blues-rock gitárostól meghívást kap Felkai éppen élülő blues-rock együttesébe, ahol Cream, Clapton, Hendrix és Santana számok feldolgozásait játsszák fesztiválokon, rock- és blues-kocsmákban. A formáció 1997-ig "Felkai Blues Brothers" néven működött. Tekintettel arra, hogy a "blues" szó némileg kötelezettséget jelentett az együttes stílusát illetően és így kevésbé lehetett szabadon csatangolni a különböző stílusok között, Felkai az együttessel egyetértésben úgy dönt, nevet változtat a zenei szabadság kiteljesedése érdekében.
1997-től napjainkig a formáció a "Felkai Jam" nevet viseli, ahol Kalmus József az énekes.

Egyebek:
Kedvencek (a felsorolás rendezettségének és teljességének igénye nélkül):
Toto, Mr. Mister, Jimi Hendrix, Stevie Winwood, Police, Joni Mitchel, Journey, Steve Perry, Steely Dan, Donald Fagin, Dreamtheater, King's-X, Mother's Finest, Cream, Clapton, Steve Lukather, Weather Report, Machavisnu, Steps Ahead, George Duke, Yes, stb., Vivaldi, Stravinsky, Bartók, és minden más, mely képes katartikus hatást kiváltani.

Hobby:
kerékpározás, korcsolyázás, paródia, főzés, zenehallgatás, túrázás.